Fed'in Son Açıklamaları Altın Yatırımcılarını Endişelendiriyor

Fed'in Son Açıklamaları Altın Yatırımcılarını Endişelendiriyor
ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz oranlarını sabit tutma kararı ve altın piyasalarına yönelik tedirgin edici ifadeleri, altın yatırımcılarını olumsuz etkiledi.

Son zamanlarda altın fiyatlarında yaşanan ani artışlar, son haftalarda yerini hafif düşüşlere bıraksa da, 2024 yılının son dört ayında yatırımcıların en çok tercih ettiği ve memnun kaldığı araç yine altın oldu.

Altın fiyatlarının ne zaman tekrar yükseleceği merak edilirken, global emtia piyasalarını en çok etkileyen kuruluşlardan biri olan Fed, bu akşam yaptığı açıklama ile altın yatırımcılarını tedirgin eden bazı ifadeler kullandı.

"UZUN SÜRE FAİZ İNDİRİMİ YAPILMAYACAK"

ABD'nin faiz oranlarının 5.25-5.50 aralığında olması, altın piyasasında baskılanma sürecinin uzun süre devam edeceğine işaret ediyor. Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell, son toplantıda faiz oranlarını sabit tutma kararlarının nedenlerini açıklarken, "Faiz indirimine yönelik güvenin oluşması tahmin edilenden daha fazla zaman alacak" şeklindeki ifadeleriyle altın piyasasındaki baskının süreceğine dair sinyaller verdi.

ALTININ KADERİ YARIN BELLİ OLACAK

Ons altın tarafında büyük etki yaratan bu açıklamalar, aynı zamanda gram altın ve çeyrek altın fiyatlarını da etkiliyor.

Kapalıçarşı piyasalarının deneyimli ismi İslam Memiş, faizlerin sabit bırakılmasını beklenen bir durum olarak nitelendirirken, ABD Merkez Bankası'nın 2024 yılı boyunca faiz indirimine gitmeyebileceği konusunda uyarıda bulundu.

2024 yılının başlarında, Fed'in yıl boyunca altı faiz indirimi yapacağı öngörülüyordu; bu senaryo altında özellikle yaz aylarından sonra altın fiyatlarında kesin rekor artışlar bekleniyordu.

Memiş, orta ve uzun vadede altın fiyatlarının artmaya devam edeceğini ifade ederken, şu anda 2325 dolar seviyesinde olan altın ons fiyatının 2280 dolara kadar düşebileceği konusunda uyarıda bulundu.

Uzman, altın fiyatlarının 2280 ile 2380 dolar arasında sıkıştığını ve fiyatların hangi yönde hareket edeceğinin yarından itibaren netleşeceğini belirtti. Ayrıca, piyasaların Fed'in kararlarına nasıl tepki vereceğinin, altın piyasasındaki eğilimi belirleyeceğini vurguladı.